Ebru Şen Psikolog ve Pedagog

post-header

Sınav Geldi Hoş Geldi

Pandemi, Virüs, Covid-19 , Corona derken zaman akıp geçti. Üniversiteye giriş sınavları kapıya dayandı. Şimdi son sınıf öğrencileri sınavın bu denli yaklaşmasından ötürü karmaşık duygu durumları ile baş başa kalmış durumda.

Sınavın başlı başına stresi yetmezmiş gibi, salgından ötürü de çocuklar ve gençler yeterince çalışıp çalışmadıklarını sorgulamaya başladılar.

İnsanoğlu için değerlendirmeler, sınavlar her zaman bir miktar kaygı unsurudur. Kaygı yerinde ve dozunda olursa da kıymetlidir ve kişiyi daha aktif tutar. Ancak bazı çocuklar/ gençler kaygı duymaya diğer bireylerden daha yatkın olabilir. Bunun pek çok sebebi de olabilir. Örneğin, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı olan, öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların daha çok kaygı duyacakları olağandır. Bunların yanı sıra hata yapmaktan korkan ve kendine güvende sorun yaşayan çocukların da sınavlar karşısında daha kaygılandıklarını bilmekteyiz. Ancak yıl boyunca aşırı derecede çalışmış, sınavın, hayatının en önemli noktası olduğuna inanan, hayat başarısını akademik başarı ile özdeşleştirmiş bireylerin de yoğun kaygı duyduklarını görürüz.

Sonuç olarak farklı sebeplerle pek çok birey sınav kaygısını yaşar. Burada kaygının normal boyutta mı yoksa yoğun mu yaşandığını ayırt edici nokta, ailelerin çocuklarını iyi gözlemlemesindedir. Çocuklarınızın sınav yaklaştığında hal ve hareketlerinde huzursuzluk, uyku ve yemek yeme düzeninin bozulması, sinirli ve agresif tavırlar, ağlama nöbetleri olduğunu görüyorsanız mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Çünkü kaygı kişiyi hareketsiz bırakır. Düşünme becerinizi bozar, var olan yetenekleri dahi işleyemez hale gelir. Kişinin hem fiziksel aktiviteleri bozulur, örneğin aşırı terleme, nefes almada sıkıntı, mide rahatsızlıkları, hatta kusma, baş dönmesi v.b. gibi durumlar görülürken aynı zamanda duygusal stres de işin içindedir.

Bununla baş edebilmek için ise; öncelikle düşünme biçimimizi yeniden düzenlemek gerekir. Gerçekçi bakış açısı ile bakmak ve sınav için kafamızda oluşan imgeyi yeniden oluşturmak gerekecektir. Çocuklara ve gençlere küçük tavsiyeler vermek istersek :

  • Sınav öncesi şu günlerde mutlaka kendinizi rahatlatan müzikleri dinlemeye ağırlık verin.
  • Yatağa yatmadan önce ılık duş alın.
  • Yatağınıza yattığınızda gözlerinizi kapatarak, derin nefes alma tekniklerini uygulayın. Öncelikle bedeninizi rahatlatın ki düşünceleriniz yumuşamaya başlasın.
  • Sınavda bilmediğiniz konularında çıkacağını kabullenin. Her üniteyi ve her konuyu tüm detayı ile bilemeyeceğinizi kendinize hatırlatın. Endişenizi yenebilmeniz için bilmediğiniz konular da olduğunu kabullenmek çok önemlidir.
  • Evde yapacağınız bir başka baş edebilme çalışması ise imajinasyondur. Sınav gününü gelmiş gibi yapacaklarınızı sabah yatağınızdan kalkmadan itibaren hayal etmek ve zihninizde planlamak sizi rahatlatacaktır. Çünkü gerçek sınav günü geldiğinde, beyniniz size hayal kurduğunuzdaki gibi bir rota çitecektir. Böylelikle duygularınız aşırı kaygıya varmadan sizi dengede tutacaktır.
  • Sınav gününden önce mutlaka yediklerinize ve içtiklerinize de dikkat etmeniz midenizi yormamak açısından önemlidir.
  • Sınav gününde ise tek soruya odaklanmak veya çok fazla süre harcamak sizi kaygıya extra sürükleyeceğinden bu durumlarda hemen diğer soruya geçmeyi hedef kılın
  • Paniklediğinizi düşünürseniz hemen odak değiştirin. Kendinize 1 dakika zaman verin ve derin derin nefes alarak öncelikle iç dengenizi yeniden organize edin. Süre geçiyor diye korkmayın, iç dengenizi yeniden stabil hale soktuğunuzda veriminiz çok yükselecektir.
  • Sınav bittiğinde ise, sınavların yalnızca bir basamak olduğunu, hayatımızın pek çok noktasından biri olduğunu unutmayınız. Sınavlar sizin karakterinizi ölçmez, sınavlar bilgiyi ölçmek için bir araçtır. Bilgi de yalnızca bir sınavla tespit edilemez. Bu açıdan sınav sonucu sizin hayat başarınız değildir, olamaz da… Asıl kıymetli olanın sonuç değil süreç olduğunu unutmayınız. Süreçte kendinizi değerlendirerek eksik veya farklı yapmanız gereken noktalar var ise de hayatınızın diğer alanlarında bunları kıymete alarak yaşamınızı şekillendiriniz.

Tüm gençlere girecekleri sınavda başarılar dilerim…

Previous post
Next post
Related Posts